Najdroższa kawa świata – Kopi Luwak

Co takiego wyjątkowego ma w sobie Kopi Luwak, że przez wiele osób określana jest nie tylko jako najdroższa, ale również jako najszlachetniejsza kawa na świecie?

Proces pozyskiwania wyjątkowej kawy

ziarnista kawa kopi luwakKawa kopi luwak  jest znana na całym świecie nie tylko ze względu na swój smak oraz cenę, ale przede wszystkim ze względu na sposób, w jaki się ją pozyskuje. Mieszkańcy Indonezji zbierają odchody pewnego zwierzaka, z których następnie wyłuskują niestrawione ziarna kawy. Zwierzakiem tym jest luwak, czyli inaczej łaskun. To niewielki ssak przypominający swym wyglądem krzyżówkę wiewiórki i kota. Jest to zwierz wszystkożerny, jednak jego ulubionym przysmakiem stały się dojrzałe owoce kawowca.

Proces trawienia a delikatny smak kawy

W żołądku luwaka owoce kawowca ulegają strawieniu, jednak nie w całości. Zostają pestki, które wydalane są z organizmu wraz z pozostałymi odchodami. Soki trawienne wpływają na delikatną obróbkę pestek, pozbywając się z nich goryczki, dzięki czemu kawa nabiera delikatnego i jedwabistego smaku. Następnym procesem jest staranna selekcja niestrawionych ziaren kawy i wysłanie ich do dalszej obróbki.

Cenowy zawrót głowy

Kilogram renomowanej kawy Kopi Luwak, to wydatek powyżej tysiąca złotych, nie ma co więc ukrywać – jest to towar luksusowy i ciężko dostępny. Ograniczony dostęp związany jest z niewielkimi zbiorami – w ciągu każdego roku mieszkańcom Indonezji udaje się znaleźć i przetworzyć zaledwie kilkaset kilogramów tego gatunku kawy. Sytuacja ta się stopniowo zmienia, ponieważ co bardziej zaradni mieszkańcy regionu inwestują w farmy na których mogliby hodować luwaki, jednak w tym miejscu pojawia się obawa o możliwość znacznego pogorszenia się jakości tej kawy. Widząc Kopi Luwak w bardzo atrakcyjnej cenie warto zastanowić się czy nie jest to próba oszustwa i wyłudzenia,

antonio

Leave a Reply

Your email address will not be published.