Nowoczesne urządzenia dla wszystkich kawoszy

Każdy uwielbia delikatny smak aromatycznej kawy o poranku. Jedni delektują się bardzo słabym napojem typu cappuccino i latte, inni z kolei wolą nieco mocniejszą kawę w typie espresso. Jeszcze inne osoby chcą połączyć smak mocnej kawy ze słodkim syropem lub odrobiną alkoholu. Do większości kaw jednak potrzebne jest mleko, które należy odpowiednio spienić.

Aromatyczne kawy – idealne dla każdego smakosza tego wykwintnego napoju

biały spieniacz do mlekaPyszne i bardzo delikatne napoje kawowe powstają najczęściej na bazie espresso z dodatkiem spienionego mleka. Oczywiście najlepsze kawy robią wysokiej jakości ekspresy ciśnieniowe, jednak nie każdy może sobie pozwolić na zakup takiego urządzenia. Nie oznacza to jednak, że osoby bez ekspresu skazane są jedynie na picie czarnej, mocnej kawy. Tutaj z pomocą przychodzi spieniacz do mleka, który pozwoli każdemu samemu w zaciszu własnego domu przygotować fantastyczny i niezwykle smaczny napój. Dzięki temu małemu i jakże niepozornemu urządzeniu można bez problemu przygotować cappuccino, latte, americano i inne, lekkie kawy.

W jaki sposób należy przygotować kawę ze spienionym mlekiem?

Cały proces spieniania mleka jest naprawdę banalnie prosty. Na początek należy znaleźć przepis na napój kawowy, którego chcemy skosztować. Najprawdopodobniej będzie trzeba go przygotować na bazie espresso, jak np. cappuccino. Odpowiednią ilość mleka należy wlać do wysokiego garnka, a następnie postawić na kuchence i nieco podgrzać, jednak uważać, aby nie zagotować. Kolejnym krokiem jest umieszczenie urządzenia w garnku i uruchomienie go. Spieniaczem należy energicznie potrząsać w górę i w dół przez ok. 2 minuty – jest to czas wystarczający na odpowiednie przygotowanie delikatnej pianki. Na końcu do wcześniej przygotowanego naparu z kawy w filiżance należy dodać spienione mleko. Można również po wierzchu posypać kawę odrobiną kakao lub tartą czekoladą.

antonio

Leave a Reply

Your email address will not be published.