Różne sposoby parzenia kawy

Kawę można pić na wiele różnych sposobów. Jedni wolą słabszą i delikatniejszą w aromacie kawę rozpuszczalną z dużą ilością mleka, inni z kolei nie mogą obyć się bez filiżanki mocnego i aromatycznego espresso. Ten wspaniały napój można parzyć i podawać na wiele różnych sposobów, w zależności od indywidualnych preferencji danego smakosza.

Sposoby parzenia kawy

Jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzania aromatycznego napoju kawowego jest parzenie kawy po turecku. Bardzo drobno zmieloną kawę należy zmieszać razem z cukrem i wsypać do tygielka (najlepiej miedzianego), a następnie zalać zimną wodą i kilka razy podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Wywar musi się podnieść. Zanim gorący napar zostanie przelany do poszczególnych filiżanek, należy do niego dodać kilka kropel zimnej wody, aby fusy osiadły na dnie. Do napoju można dodać odrobinę cynamonu lub kardamonu, dzięki czemu smak będzie znacznie bogatszy.

Innym bardzo powszechnym sposobem przygotowywania kawy jest kawiarka lub inaczej kafetierka. Dolną część specjalnego czajniczka napełnia się zimną wodą, a nad nią ustawia się sitko ze zmieloną kawą. Powyżej znajduje się pojemnik na gotowy napar. Taką kawiarkę należy postawić na kuchence i poczekać, aż napój się zagotuje. Woda z dolnego zbiorniczka przechodzi pod ciśnieniem przez kawę. Gotowy napój znajduje się w górnym zbiorniku.

Ponadto bardzo popularne są również kawy z ekspresów ciśnieniowych i przelewowych, które można zakupić w dobrym sklep kawa.

sklep ze świeżo paloną kawą

Sklep z kawą – gdzie najlepsza?

Najlepszą kawę można kupić w sklepach stacjonarnych lub internetowych, które specjalizują się w sprzedaży różnych gatunków i mieszanek pochodzących z całego świata. Ponadto można również zakupić kawę w ziarnach i samemu ją sobie zmielić w specjalnym młynku, aby uzyskać wspaniały i niepowtarzalny aromat napoju.

antonio

Leave a Reply

Your email address will not be published.